Honda Transalp XL700V

Adriaan rijdt tegenwoordig op een Honda Transalp XL 700 V. Voorgaande reizen maakte hij op een Honda CBX 750 of op zijn Honda CB 750 Four K6.
Hij heeft moeite om ‘oude’ motoren weg te doen en de meesten staan gewoon nog in de garage.

Direct na aanschaf werd de Transalp voorzien van valbeugels en een kofferset van Heavy Duties. Degelijke kwaliteit voor een hele redelijke prijs.
Tegenwoordig is er ook een Nederlands dealer.

De keus voor de Transalp is ingegeven doordat dit model jarenlang onderdeel heeft uitgemaakt van het leverprogramma van Honda en dus wel een betrouwbare motor moet zijn.
Een allroad motor heeft een prettige zithouding waarmee je het reizen lang kunt volhouden en omdat Adriaan niet zo heel lang is, is het wel fijn dat hij met zijn voeten bij de grond kan.

IMG_0600.jpg

Honda NC 700 X DCT

Na de Fazer werd het tijd over te schakelen naar de Honda NC 700 X automaat, de Dual Clutch Transmission of DCT. De Fazer was een heerlijke motor op vele fronten, maar minder geschikt voor de langere motorreizen. En dat is toch wat we uiteindelijk doen.

Dus na even sparen werd de NC gezocht en gevonden: een exemplaar uit 2012 met een kofferrek, Hepco & Becker koffers en handvatverwarming. Niet dat ik hoop die nodig te hebben, maar altijd handig. Daar zijn later nog een bok aan toegevoegd, een usb aansluiting en de navigatie op het stuur.

Verder is er een rek voor een topkoffer gekocht, al zal die vooral gebruikt worden om de tent op vast te binden. Bij de NC is de tank verwerkt in het frame en moet het achterzitje omhoog om te kunnen tanken. De tent(en) en/of stoelen achterop binden kan dus ook alleen nog maar op het topkofferrek.

Yamaha FZS 600 Fazer (2015 – 2018)

Coco rijdt een Fazer uit 2002 na 12 jaar een Honda CB 750 KZ uit 1979 te hebben gereden. Mooi spul die oude machines, en het is jarenlang een prima motor geweest om prachtige tochten mee te maken, maar het is toch een verademing met nieuwe techniek de weg op te gaan.

Het was even zoeken naar een goede opvolger toen de oude KZ steeds minder lekker ging rijden (hoewel er al weer een andere Honda CB 750 KZ nu uit 1980 in de garage staat te glimmen) en de Fazer kwam al snel boven aan het lijstje te staan: stoer, krachtig, alleskunner, snel, wendbaar en licht.

Na het aanschaffen van alle nodige onderdelen (valbeugels) en extra’s (usb lader, koffers) voor een comfortabele vakantie is hij klaar voor het echte werk. Het enige nadeel is dat de houding op de motor net iets te sportief is, waardoor lange dagen maken niet echt heel aan te bevelen is. Het is een reden om de motor in te ruilen voor een model dat dichter tegen, bijvoorbeeld, een Transalp komt: de Honda 700 NC. Maar daar moet ze nog even voor sparen…

20160709 Dag 1 Yamaha